Monday, November 28, 2011

kampung orang Asli ; Sungai Songkok



  anyangseyo? apa habaq naa? hahaa..meh nak habaq mai..


         Baru-baru ni aku berkesempatan pergi program kampung orang asli di Batang Kali.. kali ni , kampung Songkok agak berbeza dari segi infrastruktur nya berbanding Kampung orang asli di Sungai Gapoi..
     
       its quite ok, rumah mereka semuanya dah bertukar rumah batu,. ada surau dan tadika ( taman didikan kanak-kanak ) cuma masih ada beberapa rumah2 lama , berdindingkan kayu, beratapkan zink..yg masih didiami oleh sebilangan orang asli di situ, tak ramai, lebih kurang 4 5 buah rumah sahaja.


bagi nak menampakkan lagi feel semasa di kg. Songkok,jom kita geledah apa yang sempat aku snap sepanjang 2 hari 1 malam tu ^.^v


malam pertama

kitak menjamu semua orang kampung '' candle nite dinner ''..wahh romantiss kan orang2 asli?? kelass kau jahh kekeke..

 

sambil makan malam, layan movie..itu yang berkopiah tu, ustaz yang menjaga hal ehwal kampung di sini.


keesokan hari ;

kami mengadakan gotong royong, bagi menyambut '' tetamu kehormat'' .bukan calang2 tetamu kehormat ini..digambarkan ia berjanggut putih, waraq perwatakannya..

suasana pagi di kg. songkok

segala bagai persiapan diatur rapy , mujur x bentang karpet merah je..err jimat bajet..=.=''

periuk belanga sudah diatur2..air dididihkan..

dan tiba lah masa nya ''tetamu kehormat'' sampai..

TU DIA!! 
yang berhormat inche' karl beng merangkap juadah korban lunch kami..
bekkk bekkk bekkk ( weh! ape pegang2 neh?? )

berakhirlah sudah satu zuriat keturunan inche' karl beng..


sementara inche' kambing dikari masak kan, 
sempat juga aku bertampar mesra dengan generasi muda kampung Songkok ini 

dari kiri ; tak ingat nama,  n atan

yang baju belang2 tu, Raymond @ Raiman, yang baju merah tu x ingat nama dah..huhu

walaupun orang-orang kampung disini tidak semuanya islam, cuma ada beberapa org, itu pun x istiqamah mengikut cara hidup Islam, tapi bukanlah itu yg menjadi tujuan utama datang ke kampung2 orang asli ni. apa yang menjadi titik pangkalnya, adalah merapatkan jurang perhubungan antara masyarakat kampung dengan orang luar, semoga mereka lebih berfikiran terbuka dan menerima perubahan budaya mereka, sedikit demi sedikit..dan selepas itu, mudahlah mereka menerima Islam sebagai pegangan hidup mereka.


generasi inilah, yang bakal merubah budaya hidup orang asli kelak. insyaAllah..

adatnya, tidak syok kalo pegi kg orang asli kalo x merasai nikmat air terjun @ sungai. orang asli dengan alam semulajadi ibarat mempunyai satu ikatan, 
its like ''nature bonding'' that can't tear them apart. cheewwah!

see?? batu yg kat depan yg besar tu, itulah sejarah kg Songkok, disebabkan batu yg besar tu berbentuk seperti songkok, maka dipangggil oleh nya kampung itu sebagai Kampung Songkok..clise' kan org2 zaman dulu..kekeke

oh ye..sini, acara terjun dari batu besar tu..its the best ever!! x caya tanya orang dah pegi..can't be describe it by words bro.. ^.^b

tengah berkumpul untuk sesi perpisahan...huk3

 
see??..sayu je muka2 adik2 ni, atan n raiman, jgn nakai2 tawu! 6t abang datang lagik yak!

sedikit percakaran berlaku, disebabkan tok batin nk menikah satu lagi..hak3

after all, program ni byk kenangan manisnya..antaranya , aku bersama-sama fakhrurazi ( president Titian Asli), abe n ustaz, menjadi saksi dan mengajarkan syahadah kepada seorang ibu serta anak2 kecilnya, di kampung orang asli disana.


Alhamdulillah..semoga ibu dan anak2nya diberkati dan dilimpahi hidayah Allah hendaknya.

lastly, kenangan dari aku untuk korang..
ohh diriku yg x berapa nak tuff..kekeke







2 comments:

FasiHaH SupiaN said...

mer...ko sejak bila rajin join TA nie???huhu

sekapur said...

baru stat sem ni join..aku sekarang ngah lapor program lah..ko kalu ado ape2 program..bgtau la aku..insyaAllah aku on..:)