Saturday, December 24, 2011

sungai Chiling..the best terjun tiruk!!



nothing can define the feel of excitement, when you got over than what you expected in front of your face..
and that thing i bring you the most adorable place to jump into..

Sungai Chiling get Chillin' bro!

menjejak denai selama stengah jam..untuk sampai

pintu masuk jambatan gantung..

ha! da sampai..see??  ok waktu ni ad org wat family day, agk ramai la..its ok, then lpas diorang balik time kitaorg yg conquer tmpat ni.hahaha

mad, ajizkan n hakim..


enche' Muiz Zamani, jadi drebar n Fakhri (tiada dlm gambar) sbg co-drebar.:)


Friday, December 23, 2011

ayat yg aku rindu..





one day,
8 dec 2011
 when i just arrive home from a long journey in the fog of night.
going home for some sort of practical apply,

5.12 a.m
dragging the bag, from the main road 
to the main door of my own.
silence of the night
make me wonder
how nice 
to be home
when i far away
from them.


6.54 a.m
my dad..
just come back from surau
asking my lovely mum..

'' dah bangun dah anak abah?''

what a beautiful word,
i heard that words
in my sleepy head
i
keep it tight
 in my tiny little heart

so that ; 
 one day..
i can remember it for the rest of my life
when he go far away..
so that;
i can give a similar words
as nice as it is.
to you dad..
''  i love you abah ''

Monday, December 12, 2011

if i mean to apologize




lelaki makhluk ego. tapi saya tak nak ego. sebab saya tau ego boleh buat saya hilang orang yang saya sayang.. kadang-kadang mintak maaf bukan bermakna saya salah dan awak betul. tapi sebenarnya saya sayang hubungan ni lebih dari ego saya sendiri.

Monday, November 28, 2011

kampung orang Asli ; Sungai Songkok



  anyangseyo? apa habaq naa? hahaa..meh nak habaq mai..


         Baru-baru ni aku berkesempatan pergi program kampung orang asli di Batang Kali.. kali ni , kampung Songkok agak berbeza dari segi infrastruktur nya berbanding Kampung orang asli di Sungai Gapoi..
     
       its quite ok, rumah mereka semuanya dah bertukar rumah batu,. ada surau dan tadika ( taman didikan kanak-kanak ) cuma masih ada beberapa rumah2 lama , berdindingkan kayu, beratapkan zink..yg masih didiami oleh sebilangan orang asli di situ, tak ramai, lebih kurang 4 5 buah rumah sahaja.


bagi nak menampakkan lagi feel semasa di kg. Songkok,jom kita geledah apa yang sempat aku snap sepanjang 2 hari 1 malam tu ^.^v


malam pertama

kitak menjamu semua orang kampung '' candle nite dinner ''..wahh romantiss kan orang2 asli?? kelass kau jahh kekeke..

 

sambil makan malam, layan movie..itu yang berkopiah tu, ustaz yang menjaga hal ehwal kampung di sini.


keesokan hari ;

kami mengadakan gotong royong, bagi menyambut '' tetamu kehormat'' .bukan calang2 tetamu kehormat ini..digambarkan ia berjanggut putih, waraq perwatakannya..

suasana pagi di kg. songkok

segala bagai persiapan diatur rapy , mujur x bentang karpet merah je..err jimat bajet..=.=''

periuk belanga sudah diatur2..air dididihkan..

dan tiba lah masa nya ''tetamu kehormat'' sampai..

TU DIA!! 
yang berhormat inche' karl beng merangkap juadah korban lunch kami..
bekkk bekkk bekkk ( weh! ape pegang2 neh?? )

berakhirlah sudah satu zuriat keturunan inche' karl beng..


sementara inche' kambing dikari masak kan, 
sempat juga aku bertampar mesra dengan generasi muda kampung Songkok ini 

dari kiri ; tak ingat nama,  n atan

yang baju belang2 tu, Raymond @ Raiman, yang baju merah tu x ingat nama dah..huhu

walaupun orang-orang kampung disini tidak semuanya islam, cuma ada beberapa org, itu pun x istiqamah mengikut cara hidup Islam, tapi bukanlah itu yg menjadi tujuan utama datang ke kampung2 orang asli ni. apa yang menjadi titik pangkalnya, adalah merapatkan jurang perhubungan antara masyarakat kampung dengan orang luar, semoga mereka lebih berfikiran terbuka dan menerima perubahan budaya mereka, sedikit demi sedikit..dan selepas itu, mudahlah mereka menerima Islam sebagai pegangan hidup mereka.


generasi inilah, yang bakal merubah budaya hidup orang asli kelak. insyaAllah..

adatnya, tidak syok kalo pegi kg orang asli kalo x merasai nikmat air terjun @ sungai. orang asli dengan alam semulajadi ibarat mempunyai satu ikatan, 
its like ''nature bonding'' that can't tear them apart. cheewwah!

see?? batu yg kat depan yg besar tu, itulah sejarah kg Songkok, disebabkan batu yg besar tu berbentuk seperti songkok, maka dipangggil oleh nya kampung itu sebagai Kampung Songkok..clise' kan org2 zaman dulu..kekeke

oh ye..sini, acara terjun dari batu besar tu..its the best ever!! x caya tanya orang dah pegi..can't be describe it by words bro.. ^.^b

tengah berkumpul untuk sesi perpisahan...huk3

 
see??..sayu je muka2 adik2 ni, atan n raiman, jgn nakai2 tawu! 6t abang datang lagik yak!

sedikit percakaran berlaku, disebabkan tok batin nk menikah satu lagi..hak3

after all, program ni byk kenangan manisnya..antaranya , aku bersama-sama fakhrurazi ( president Titian Asli), abe n ustaz, menjadi saksi dan mengajarkan syahadah kepada seorang ibu serta anak2 kecilnya, di kampung orang asli disana.


Alhamdulillah..semoga ibu dan anak2nya diberkati dan dilimpahi hidayah Allah hendaknya.

lastly, kenangan dari aku untuk korang..
ohh diriku yg x berapa nak tuff..kekeke







Sunday, November 27, 2011

selamat tahun baru ; salam Maal Hijrah



Salam Maal Hijrah

semoga tahun yang berlalu, menjadi sejarah
agar bermula tahun baru, tidak menjadi lebih parah..

semoga tahun lalu, menjadi pengajaran,
tahun ini menjadi peringatan.

tahun lalu;
banyak lalainya,
kurang ibadatnya,
terlebih dosanya,
terkurang amal..

tahun ini;
belum pasti lagi..
apa yang kau tahu??
yang ku mahu,
azam yg jitu,
berubah kepada yang lebih
baik!!





Tuesday, November 15, 2011

yes, i m high now..




untuk beberapa hari ini..
aku usaha untuk dapat yang terbaik daripada yang terbaik..

untuk beberapa minggu kedepan..
aku usahakan yang terbaik untuk jadi yang terbaik 

untuk masa depan..
aku mahu jadi yang paling baik di kalangan yang terbaik..


so guys! lets be highh..



oh ya..jangan lupa mintak kepada TUAN kpd yg paling baik..

Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang..

^.^v

Monday, November 14, 2011

they complete half of myself


ni my hero..

dan ini, my big big princes..kekeke





Sunday, November 13, 2011

sick

can't breath normally,
heart ache..
feeling depressed..

can't do anything more
or less..
thanks God..
by giving me this sickness..
You love me still..
then i know..



Friday, November 4, 2011

pulang ke pangkuan



salam..taip entry sambil lompat-lampat manja..hik3

nak balik kampung...

tata..

daaaa..^.^v

eh lupe! Selamat Hari RAya AidilAdha..

'' Ya Allah, bagilah aku pulang dengan suci, kembali pun dalam keadaan suci ..''

please..





kenapa setiap kali aku on happy mood..
tiba-tiba dapat msg @ call yang akan buat aku down entirely day.


bangun pagi dah ada msg yg tension.


everybody has their own life..
do you have any idea of other person's life? 
please..
i have already lending my ears to heard your story, 
please have some kindness of yours, to give me my time to not cling'in on you ALWAYS..




 i need my life back..my good life..my distressful life..

Wednesday, November 2, 2011

bersedia nak berkeluarga?? meh nak ceghita,.

salam keluarga bahagia.:)


kkmm- konvensyen keluarga melayu muslim 2011

klik untuk tumbesaran 



bagus lah sape2 yang dapat datang menghadiri konvensyen ni..bagi aku..banyak dapat input berguna..apa itu visi keluarga, misi jangka panjang, peranan sesebuah keluarga..n bla bla bla..
     
      ayah dan mak, ibu atau bapa..masing-masing ada peranan yang penting untuk mendidik dan mencorak kehidupan awal anak-anak. Oleh yang demikian, kita perlulah melakukan anjakan paradigma dalam membentuk keluarga yang harmoni..cheewwah:P


''BUKAN sekadar planning wat anak banyak-banyak, pastu lepas macam kambing masuk padang..faham?? oh sadisnya.!kekeke..''


suka aku petik kata-kata nasihat daripada salah seorang pembentang kertas kerja KKMM 2011 ini, prof Sidek Baba..


  '' tarbiyah atau didikan anak-anak itu bermula apabila anak itu ditiupkan rohnya oleh Allah, didalam kandungan rahim seorang ibu. di saat inilah peranan bapa dalam mendidik anak didalam kandungan lagi, perasaan ibunya, mesti dijaga, diberikasih sayang dan perhatian secukupnya,sebabnya, itu dapat memberi kesan pada anak dalam kandungan si ibu..''


see??  tu dia..ambik..bukan senang..nak didik anak..berutunglah pada siapa yang ada anak yang soleh dan solehah.:) bukan main lepas tangan je..tahu?.oh ye!..ini bukan untuk yang belum berkahwin saja, termasuk sekali yang dah berumah lift ( pangsapuri ), apatah lagi yang dah berpoligummy.. kekeke.:)



rasanya x feelim la, kan.kalo xde gambaq..


''ala bro, pegi konvokesyen..xkan x ambik gmbar..'' kata2 nista dari musuh dalam blanketku..chiest! 




persembahan dari seorang adik..x ingat da nama ape.

sampai terbawak-bawak dalam tido ngigau nak kawin..hi3..boleh senyum plak tu..apakah sudah ada calon kawan ku? kih3



kalo nak citer panjang lebar lagi, tunggu ada lagi tahun depan, kome sume leh la join.. okeh?.. 






p/s ; kkmm ni bukan kursus kahwin yang mengajar menceritakan langkah2  malam pertama secara detail dan khusus, ye korang sume..aku x perlu nak pergi kursus yang camtu..heishh..^.^v





Tuesday, November 1, 2011

kusut





payah la manusia jenis ni..taunya nak senang hidup dia je..aku isi air, dia minum, aku minum suku, dia minum 14 suku..time aku nak minum..dah kosong..bila kosong buat bodoh,x reti nak isi balik..


tak tau nak kata ape..last2 aku jugak yg isi..


'' kalo dah rasa senang atas kebaikan orang lain, cuba plak buat kebaikan untuk kesenangan orang lain''
ingat tu..hidup ni ada philosophy give and take..kalo ko asyik take je memanjang, menyampah jugak orang yg give tu..menyampah ohkey!! menyampah!! sekali lagi..menyampah!!.. 


siot.rosak mood aku satu hari..


kampung orang Asli sungai Gapoi..



''selamat datang dik..selamat datang kemari.."


antara ucapan aluan yang diterima semasa tiba di kampung orang special ini.:)  penduduknya sekitar 60 keluarga,                 
 semuanya mempunyai senyuman yang ayu manis2 gittu..^.^v


''2 hari 1 malam, Mahabbah Visit..epicnya, untuk mencari titik persamaan dan persaudaraan antara masyarakat univesiti dan orang asli..oh ya! untuk mencari pasangan hidup pom bolleyy juge..''
lensa kamera canon D900 1.3megapixcell aku mensasarkan beberapa kenangan..


malam pertama, kami rasuahi penduduk kampung ni dengan ceghita loving2 gittuw, functionnya? untuk memputikbungakan hati2 gersang penduduk tersebut. see? mendapat sambutan kan..kekeke

.....pagi keesokan harinya....

 sedikit senamrobik bersama orang kampung..kurang mendapat sambutan, mereka semua dah tuff2 badannya, x men robik2 jadah ni..

yang datang..hanya segelintir kanak2 ribena..ntah la, aku x pasti..apakah meraka pernah minum ribena ke x?hihi..


see? yang pakai bju hitam tu..ramlah Ram..pakar senamrobik Waka Waka ea ea..:P




 ini ''kucing-kucing'' bagi orang asli disana..banyak plak tu..lupa.yg berkaki 4 tu nama nya Vicky.hehe..sangat cumell dan periang lagaknya..cuma..kami je segan nk kawan ngn dia.


sesi makan tengah hari bersama penduduk kampung..untung diorang, x payah masak untuk 2 hari..:)

Mak Batin..masih muda n gojess..:) tapi anak da 6..kekeke

orang yang paling gojes?? aku bg kakiku dipipimu sudah la..kih3:P



so, berkisar tentang penduduk orang asli di kampung ini, keadaan nya x lah sedaif yang kita semua sangkakan..air, elektrik, sekolah, semua disediakan..n halfly government tanggung bil nya..cuma, taraf kehidupan mereka masih di tahap miskin tegar..ye lah, keje sendiri..mane nk dapat ribu riban..ye dak? 

''at least its ok, berdiri menampung hidup dengan kaki sendiri. daripada orang bandar yang taunya menadah mangkuk minta ihsan simpati, walaupun kaki tangan perfect bersih suci''.


ada yang butt hurt? meh aku tampal cool fever setepek..pek!!






Monday, October 31, 2011

himpunan sejuta ummat 2011



hidup hidup!! hidup Islam!! 


hidup dalam sejarah amat kusuka..apatah lagi kita hari ini terlibat dalam sejarah marah-marah sekarang ini.  :)


kenapa aku cakap sejarah marah-marah? 
 kerna kita marah..
apabila hak kita dirogol cabul
kerna kita marah..
ada pihak memecahbelahkan persaudaraan ini
lebih kita marah..
manusia hina memijak, islam yang tinggi.

  
jom zass apa yang sempat aku take shoot..^.^v



persembahan oleh kumpulan nasyid..n rockers insaf ( dendang anak ). kumpulan ni siap ada yg rambut macam Slash guns n roses.terbaik! haha


mendengar  pembentangan daripada dif2 kehormat..





pergerakan memurtadkan golongan orang Islam ni sebnarnya dah lama berlaku, sejarah permulaannya? setelah peristiwa natrah. pernah baca kisahnya? yang x pernah, cuba2 lah beli buku Natrah..its quite interesting.


takbir!! Allahuakbar!





Wednesday, October 26, 2011

if you have some broken heart..



  kepada sesetengah yg tengah broken damn heart..take this..a little favor for you all..^.^v









                                 
                         mencucuk jiwa aku dengar..T.T

Tuesday, October 4, 2011

cium kettiawkk





"semakin tinggi pokok dipanjat, semakin kuat angin menggoncang"


abstract : para -para sakura pemimpin, ketua, CEO, manager, apa bagai panggilan namanya, yang berstatus penjawat diatas, perlu sedar..semakin tingggi jawatan kita, semakin banyak dugaan yang akan datang menimpa, termasuklah kaki sakai kipas-susah-mati-bodek-cium ketiak bos. euuuwww..








Monday, October 3, 2011

haa?? haa??



i'm going to be a gooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooood listener.tq.

Thursday, September 29, 2011

suratan atau kebetulan?



aku tak percaya..hei hei hei hei..aku tak percaya..KEBETULAN.

''KEBETULAN jumpa sini..''

'' eh?? KEBETULAN awak ada sini..''

'' puas aku cari kau, KEBETULAN plak ko da ada sini..''


life ni kita ada takdir ..perancangan Allah..tak ada kebetulan dalam dunia ni..yang ada hanyalah suratan takdir, yang Allah dah tentukan pada hamba-hambaNYa..

lots of things, we misinterpret it...



thanks Ammar..

Monday, August 29, 2011

futsal petang







petang-petang..kaki jadi gatal nak sepak bola..salah satu cara nak mempamerkan kehenseman diri kepada semua orang..aha!



Sunday, August 28, 2011

buku teks course baru..





x tau plak..tiba2 aku terambik course insect controller..
haha..

Friday, August 26, 2011

sekolah jalan gurney 2011



tiba-tiba plak aku rindu kanak-kanak muka innocent ni...sooo comel..lagi2 yang pakai tudung merah gelap tu..:)