Thursday, November 11, 2010

yang istimewa~ abah~

bismilllahirrahmanirrahim

pyarr...mohabbate..shahrukh khan..haha..baru nak wat entry yg serius, asyik2 tak jadik je..ish. 

parents, mak ayah, abah ummi, abi ummi, daddy mummy, papa mama, dan seangkatan dengannya..ish aku x reti lah nak mukaddinah ni, ummi n abah ..trimalah..even abah n ummi x baca..kua3


tengah kontrol macho tu haah..kih3
       ni yang aku hormat sangat, tuan mustafa bin tuan lah, merangkap abah aku. tengok muka pun da tau kan..serius jek..haih, muka serius ni lah yang ajar aku macam mana nak takle pompuan tau man-to-be ok..hobi suka berkebun, hajat di hati nak pelihara lembu kambing, yang termakbul itik dan ayam di blakang umah ( not bad seyyhh ). workhaholic kuat kerja, no wonderlah anakmu sorang ni kuat tidoq..hehe.

      ni ak crita time zaman2 kecik dulu ( time umur 3-4 taun) , abah aku slalu bawak aku pegi sungai, dia kendong aku kat blakang, time tu aku ingat lagi, aku ada keta mainan kecik, yang  aku ikat ngn tali ..panjang..bila pegi sungai, aku bawak skali, aku ingatkan keta tu bleh jadi motobot ka, kalo tarik dalam air..cam transformers gtu..haha..manelah tau kan..:P

       abah, time ak kecik2 dulu, aku ada ramai kawan kat taman aku tu, bese lah, budak2 permainan diorang ada musim, ad time men wau, kete dash, gasing, basikal, bola, beyblade n macm2 ag lah..tiap2 petang ak join skali ngan kawn2 aku main..kalau aku ad barang permainan yang sama ngan diorang lah..time tu ak cuma ada sebuah basikal..itulah antara satu harta yang abah beli kat aku time aku umur 5 taun..tapi time tu, kawan2 aku x men basikal..diorang main layang-layang..alah yang plastik yang ad gambar batman, n ape2 je tu..aku duk kat tepi jalan ..aku tengok je diorang main..abah tengok je dari jauh, dia faham hati kecik aku,  dia pegi kat aku, pastu dia tanya '' along nak layang-layang macam tu jugak ke? abah bleh beli..''..abah nak anak dia ada apa yang kawan2 dia ada..sebolehnya , dia x nak anak laki yang sorang ni tersisih dari kawan2 dia..tapi aku aku jawab apa 
'' eh, x pa lah bah..long tengok je diorang main..''..damnn..nyesal lak cakp gtu..mane tau aku bleh layang2 besar dari kawan2 aku punya..boleh beat diorg..hahaha..

     abah selalu jadi penyelamat a.k.a life rescue aku time kecik2 dulu..kalu aku nakal2, wat rosak barang, pecah2kan cermin almari ummi aku, ummi piat2 aku, cubit2 peha aku, time tu jgk lah aku melalak cari abah, lari kat abah, sampai ja kat abah, abah peluk erat2..ha time tu ummi da x brani da nak cubit2 aku lagi..hihi..abah cakap..'' dah2..senyap..jgn nangis lagi, tu lah, len kali jgn degil2 lagi panjat2 almari ummi, kan da pecah cermin..'' aku time tu anak yang mendengar kata abah..senyap lah nangis, sambil sedu-sedu..bila da reda nangis tu, abah plak cubit kuat2 peha aku..adoii..ingatkan da habis..ghupa2 nya abah berkomplot ngan ummi..main kasar ea diorang..isk3

     dari tadika ag abah lah yang pegi hantar n ambik aku dari sekolah..tadika-skol rendah-menengah-uia Nilai-uia Gombak.. ummi? ada jugak,.gilir2 pegi ambik aku..tapi yang most..abah lah..time tadika abah hantar punya lah awal..tadika bukak pkul 8.30 pagi..tapi abah da hantar aku dpan gate pkul 7.15 pagi..amacam?? dedikasi nya abah suruh aku blajar betul2, dtang kelas awal2, biar kita yang tggu cikgu..bila cikgu datang, muka aku lah yang tercongok depan gate..sampai ada satu hari tu, tadika aku cuti, tapi aku x tau camne ntah, aku x tau yg tadika tu cuti ari tu..abah cam biase lah antar aku depan gate, aku tunggu punya tunggu cikgu, x datang2..menganga lah aku depan gate tu..sampai ad sorang kakak yang keje kat kedai yang dekat ngan tadika tu , nampak aku dari pagi tadi terbiar kat depan gate, dia datang bagitau yg tadika ak cuti ari tu..pastu dia belah gtu jek..bukannya nak blanja makan ke, minum ke, sirap limau segelas..hampeh..kebuluq aku sampai pukul 1.30 tengah hari, abah datang ambik aku bila dia da abih mengajar kat sekolah..cool je bgtau kat abah, '' abah, ari ni tadika long cuti laa..long x tau pun..'' ..padahal pagi tadi da berjurai air mata, knp cikgu x datang2 tadika.

     time skolah rendah plak, terbalik plak jadinya..aku selalu datang lewat..orang da beratur nak baca doa ramai2 kat luar kelas, aku baru sampai kat gate. kekeke..alah, xpe datang lewat bahh, sape nak marah aku, dah aku datang ngan cikgu skali..haha..abah aku plak tu..kih3..kadang2 rasa tebal jugak muka, bila hari ahad, orang ramai2 kat dataran, perhimpunan mingguan..kawan2 aku seme da bratur..cikgu2 da ad kat atas pentas..da nak nyanyi lagu negara da pun..aku ngan abah baru sampai..kuar keta, jln pegi kelas, letak beg, trus ke atas pentas...jd MC!! haha..time tu aku pengawas sekolah..seme org tggu je aku..mcm menteri besar pun ada gak time tu..wohaa!.. abah? abah cool..ad je kat tempat duduk cikgu2 laki..sambil nyanyi lagu Negaraku.." see..he is my son babeh!!'' dlm hati dia..aku tau..hehe..

     bila da naik skol menengah..aku da jauh dari umah, coz tinggal kat asrama..hubungan aku ngan abah pun jadi semakin renggang..even tiap2 minggu family aku datang..terasa kelainan 2 tetap ada..mgkin aku semakin meningkat remaja, abah renggang kan aku dengan dia..xnak aku terlalu bergantung dengan dia..nak suruh aku pandai jaga diri..be 'quite' independent, revolt, ..man-to-be..kot?  
     
        aku pun da pandai buat keputusan sendiri time tu..da pandai ubah keputusan yang abah buat..sejak bila?? sejak aku naik form 4..abah cakap '' long masuk kelas sains lah, result cemerlang tu ( ececeh ..ha3)..kelas sains ni byk advantage dia, bidang keje pun luas nanti..''  ok, seminggu pertama form 4, aku masuk kelas sains, yang first plak tu..kan result cemerlang..ngeh3..tapi minggu kedua aku tukar kelas sastera perakaunan..tanpa mintak @ tanya abah ummi pun..hehe..diorang pun tersangat lah terkejutnya bila abah n ummi datang lawat aku time hujung minggu tuh..

       abah tanya aku '' kenapa along tukar kelas sastera ?..'' aku tau jwapan aku time abah tanya tu tak mencerminkan anak abah yang sebenar..aku ckap '' long takut lah blajar bio, fizik seme tu yang sains tu..'' aku takut nak hadapi subjek2 sains tu, even seminggu duk kelas sains tu pun, aku x sempat blajar intro pun subjek sains tu..da surrender..abah da tak tau nak kata apa lagi kat aku..aku dapat nampak kehampaan jelas dari muka abah n ummi time tu..

    ingin melihat anak seorang ini menjadi seorang doktor..apakan daya abah, ummi..anak mu ini loya bila tengok darah banyak2..camne nak jadi doktor..isk2..x caya? rewind balik time along sunat dulu..ish, tok sah crita lah kat cini.malu..

     tapi kan aku tebus kehampaan abah n ummi bila kuar result SPM..hehe..abah time tu senyum jek, ummi plak jadi wakil aku ambik anugerah cemerlang.. ok lah tu kan abah, ummi..?? long bagi abah ummi top 10 spm kat skol..long tau setakat top 10 list spm kat skol tu, sape2 pun bleh buat..tapi itu yang terdaya yang long bleh bagi kat abah n ummi..hadiah yang x seberapa dari along..at least long da bukti kan yang pilihan long dulu masuk kelas sastera, x salah..walaupun tu satu keputusan seorang yang takutkan subjek sains..huhu

     pastu dapat 2 tawaran satu dari matrik Arau, Kedah and satu lagi dari UIA Nilai..yang tang ni abah n ummi tanya jugak '' long nak g mane satu ni? ''..tanpa segan silu aku ckp '' uia !!. '' punya lah bersemangat nak g uia, sebab anak guru besar skolah abah dapat uia sama ngan aku jugak..kih3 (abah jgn marah
yee..hihi)..gurau jah..eh, ummi pun ad gak tanye kdang2 yang anak guru besar tu..elelehh ummi..tanye2 ad makne ke tu?? kih3..

    ni da masuk Uia Gombak pun pening gak..sejak dari CFS nilai sampai Gombak..aku tak penah bagi apa2 yang special pun untuk abah n ummi..ermm maksud aku, result yang gempak lah..maaflah abah, long tak berapa cemerlang kat sini..long sendiri pun x tau..mgkin ni Allah nk tunjuk kat long, blasan anak yang x dengar kata abah n ummi dia..mgkin..maafkan along abah..ummi..

   mgkin 6t satu hari long akan bagi hadiah yang special kat abah n ummi..seorang menantu..okeh?? hehe..terbaik dari uia..(^.^)v  tak pun chinese ke? kalo chinese, payah lah yang uia..mgkin dari kolej lain...eh jap, anak guru besar skolah abah tu?? camne plak??  kih3..adooiii melalut plak..x pe kan..sekali sekala..kan abah ..ummi...hik3

    semua org cakp, along ni anak ummi, cz long ni rapat ngan ummi..tapi kan, long tringin sangat nak org paggil along ni anak abah jugak..sekali pun cukup lah..cz along rasa kita ada semakin jauh..yes, kita bukan bermusuh apatah lagi bertumbuk gusti..tapi hati long cukup2 teringinkan waktu time kita bersama-sama..mcm dulu2..time long kecik2 dulu..along teringin kita pegi mancing sama-sama, eventhough tu bukan hobi abah dan long, borak-borak minum tongkat ali, crita pasal budak pompuan yang long minat ke, ececehh..( tu abah perlu tau..) ..tringin skali nak dengar abah bercerita tentang life abah time bujang2 dulu..sama ke perangai kita??  hehe..nak pegi haji umrah skali ngan abah..tahun ni, mgkin x ad rezeki, long x dapat ikut skali..lain thun, insyaAllah..
    

dari anak mu..along
yang tiada galang pengganti..abah
   
   
     

      selalunya dlm hidup kita mesti ada someone yang kita sayang, yang paling memahami diri kita, yang byk mendorong kita..xkisah lah pakwe ke makwe ke sahabat ke ..bagi aku diorang pun ada contribute something and more dlm hidup kita.. aku ada seorang abah yang hanya dia seorang memahami hati kecik aku..dan ini kisah aku..

2 comments:

Raby said...

woh anak abah!

sekapur said...

hehe..thanks raby..u r the first called it..