Thursday, June 17, 2010

predict r hidup korang lepas grad nanti...

pernah tak korang jumpa seorang yang dulu bekas tongkang dadah, kepala setan, perangai cam sial, cakap je perkara jahat, apa yang dia tak pernah buat, semua da buat..buaya darat segala buaya, kaki pompuan toksah cakap, kaki club malam,.dia lah kawan aku,

                 yang baru  aku kenal tak sampai sebulan, tapi aku sayang dia giler kaw-kaw, dan aku anggap dia macam adik beradik aku sendiri, andai dia meninggal, aku orang yang pertama yang nak usung mayat dia, kalau orang lain kutuk caci dia, aku orang yang akan bela dia sepenuh hati aku. dia orang yang pertama mengenalkan aku kepada hidup yang sebenar, erti kehidupan yang akan aku tempuhi selepas aku habis belajar nanti. yang mana bagaimana kehidupan dengan menjaja segulung ijazah. dia lah yang membuka minda aku, membuka pemikiran aku yang selama ini ''disetkan'' bahawa , nak berjaya hanya dengan segulung ijazah..

            Tidak!! mahu berjaya dalam hidup, bukan hanya bergantung kepada segulung ijazah yang akan kita jaja kesini ke mari..cuba bayang kan, pada hari kegemilangan konvokesyen korang..korang gembira2, ambik gambar sana, ambik gambar sana, dengan family, dengan teman seperjuangan korang..korang happy cam nak rak kan..baling2 graduation hat tu..tapi hakikatnya...

tangan kanan memegang skroll ijazah ( yang belum tentu korang dapat kerja )...
tangan kiri korang memegang hutang yang mencecah puluhan ribu ringgit( for sure for PTPTN loan!!)..

cam bodoh kan..keje tak sure lagi dapat, tapi dah menanggung hutang, dengan gaji basic fresh graduates, 1800 sebulan tu..korang ingat dapat saving ke?? dengan nak bayar hutang lagi, expenses daily korang, tu tak campur lagi sewa umah, duit minyak keta,..x cukup dowh..memang x cukup..tu x cakap lagi nak kawin ke, nak ada anak..seksa hidup..seksa..

korang kalo x percaya, korang wat lah calculation sendiri, bajet korang nanti da grad nanti, korang ingat gaji fresh grads cecah 3000 ke? nonsense r!! len kira r yang kuar2 jadi doktor, ke yang professsional nye job. kita yang cikai2 yang ambik kos nampak macam gempak ni, x merasa r gaji 3000 bila dah grad nanti..

ini orang tunjukkan aku jalan..satu peluang kehidupan , camne nak ubah hidup aku, yang mana, bila aku dah  grad, aku x perlu bekerja bawah orang..
aku sayang ini orang cam gila kaw kaw nye, even muka buaya, hati dia mulia gile, tak pernah aku jumpa orang berhati mulia cam dia sepanjang hidup aku. yes dia pernah jadi ''sampah'' dulu, tapi sekarang, dia dah ubah hidup, dan sekarang dia menolong aku untuk ubah hidup aku..sumpah aku cakap, ini orang aku terhutang budi dan masa depan aku kat dia..

kalo dia tak bukak minda aku, ..aku tak tau lah hidup kau camne di masa depan nanti..yer, kita tak tahu apa yang akan berlaku pada masa depan, tapi kita leh predict dan buat calculation bagaimana hidup kita bila dah habis grad nanti especially..

 

No comments: